Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Γράφει ο Αείμνηστος Ιερέας Ερατεινού Παπαγιώργης....


IC         XC
NI         KA
Μοναστήρι Αγιος Παντελεήμων
 Μεγάλη Τετάρτη απόγευμα   

 Την Μεγάλη Τετάρτη το απόγευμα τελείται στους ναούς το ευχέλαιον.  Το ευχέλαιον θεραπεύει κάθε ασθένειαν που προέρχεται από την αμαρτίαν. Κυρίως θεραπεύει τα ψυχικά πάθη, επουλώνει τις πληγές της ψυχής και αν έχη προηγηθή η μετάνοια και η εξομολόγησις προετοιμάζει πλήρως τον πιστόν δια την αγίαν κοινωνίαν που θα λάβη την επομένην ημέραν η το Μεγα Σάββατον ή και κατά την Θείαν Λειτουργίαν της Αναστάσεως.
     Στις ευχές που διαβάζει ο ιερεύς κατά την τέλεσιν του ευχελαίου παρακάλει τον Θεόν να συγχωρήση τις αμαρτίες του λαού που παρευρίσκονται εις την ιεράν αυτήν ακολουθίαν, δια τον λόγον αυτόν, όλων οι ψυχές πρέπει να είναι καθαρισμένες με το λουτρόν της μετανοίας, των δακρύων δηλαδή αλλά και της εξομολογήσεως αν έχη περάση πολύς καιρός μετά από την τελευταίαν εξομολόγησιν, οπότε κάποια καινούργια αμαρτήματα μπορεί να βαραίνουν την ψυχήν του πιστού.
    Αν έτσι προσέλθουν οι Χριστιανοί εις το ευχέλαιον, τότε και ότι ελησμόνησαν  εις τις εξομολογήσεις τους οι Χριστιανοί να ειπούν συγχωρείται.
   Όταν κανείς λούζεται μπορεί με τα νερά που ευρίσκονται εις το πρόσωπόν του να υπάρχει και κάποιο σκουπίδι, κάποιο παράσιτο της ακαθαρσίας. Αυτά τα παράσιτα θα βγούν πάνω στη πετσέτα που θα σκουπισθή ο λουόμενος.
       Η εξομολόγησις λοιπόν είναι το λουτρό της ψυχής και η ψυχή προσερχομένη στο ευχέλαιο, είναι το ίδιο σαν να σκουπίζη το πρόσωπό της με την όλην  ακολουθία του μυστηρίου και κυρίως με τις συγχωρητικές ευχές του ιερέως.
      Στην τελευταία ευχή γονατίζει όλο το εκκλησίασμα δια να πάρη με την ταπείνωσίν του την ευχήν της αφέσεως, αλλά και για να δείξη τον σεβασμόν του προς το μέγα μυστήριον.
     Στην πρώτην περικοπήν του ευαγγελίου εκφωνείται από τον ιερέα η παραβολή του καλού Σαμαρείτου. Ο καλός Σαμαρείτης είναι ο Χριστός μας και ο περιπεσών εις τους ληστάς είναι ο κάθε ένας από τους εκκλησιαζομένους πιστός.  Το έλαιον συμβολίζει το έλεος του  Θεού ο ιερέας τον πανδοχέα που επιμελείται των τραυματισμένων πιστών, τα δε δύο δηνάρια που αναφέρονται εις την περικοπήν ότι έδωσεν  ο καλός Σμαρείτης εις τον πανδοχέα συμβολίζουν την Παλαιάν και την Καινήν Διαθήκην  που εμπιστεύται ο Θεός  στον ιερέα, ώστε με αυτόν τον πνευματικόν θησαυρόν να πλουτίση τις ψυχές  των ενοριτών του και στα πλούσια λειβάδια της σωτηρίας να τους διαθρέψη, οπότε η θεραπεία να επέλθη εν καιρώ πλήρης.
    Στα Ιεροσόλυμα και στο Άγιον  όρος γίνεται αυτή την βραδυά η αναπαράστασις του Ιερού Νιπτήρος. Ο Κύριος την βραδυά που παρέδωσεν εις τους μαθητάς Του το μυστικό Δείπνον, πήρε νερό από τον νιπτήρα, φόρεσε ποδιά και έπλυνε τα πόδια των μαθητών Του, όπως δε σημειώνει ο συναξαριστής πρώτα έπλυνε τα πόδια του Ιούδα που Τον επρόδωσε και ύστερα  τα πόδια του Πέτρου που Τον ηρνήθη.
     Δια να τους υποδείξη δε την Αγάπην και να τους διαφυλάξη από την επιζήτησιν των πρωτείων, είπε ότι αυτός που θέλει να γίνη μέγας, να είναι όλων υπηρέτης, υποδείξας τον εαυτό Του ως υπόδειγμα αφού Υιός του Θεού υπάρχων  έπλυνε τα πόδια των μαθητών Του μη εξαιρεθέντος και αυτού του προδότη Ιούδα.
      Ας προσπαθήσουμε να Τον μιμηθούμε, δια να μη μας καταλάβη το αίσθημα της υψηλοφροσύνης και της φιλοπρωτείας. Γένοιτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου