Κυριακή 29 Απριλίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΩΜΑΤΟΣ


Λένε ότι οι θαλασσινοί μπορεί να έχουν σκληροτράχηλο και ηλιοκαμένο δέρμα αλλά από ψυχή μάλαμα και αγνή καρδιά.

Η θάλασσα είναι το δεύτερο σπίτι τους, αυτή τρέφει τα παιδιά τους, αυτή τα σπουδάζει, αυτή τα προικίζει και τα δελφίνια της συντροφεύουν στα παραμύθια τα παιδιά τους και τα παιδιά των παιδιών τους.
AA029174[1].jpg
Οι ψαράδες οργώνουν τα κύματα κόντρα στον άνεμο και τις φουρτούνες για να βουλιάξουν τον καημό τους και να φωτίσουν τα όνειρά τους.
Οι ερασιτέχνες είναι μονίμως ερωτευμένοι με την γαλαζοπράσινη κατοικία του Ποσειδώνα, την αγαπούν, την σέβονται, τουλάχιστον στην πλειοψηφία τους, και μεταδίδουν στα παιδιά τους με σοφία τις εμπειρίες τους και τη τέχνη την ψαρική.
Μπορεί να καμαρώνουν για τα λάφυρα των αγκιστριών τους αλλά πιο πολύ χαίρονται γιατί βρίσκονται κοντά στη φύση, στο υγρό στοιχείο, γεμίζοντας τα πνευμόνια τους από την καθαρότητα της δροσερής θαλασσινής αύρας.
Στη θάλασσα αδειάζουν το μυαλό τους από τις σκοτούρες της στεριάς και γεμίζουν με αγάπη από τη μεθυστική ζάλη των κυμάτων.
Ο ερασιτέχνης ψαράς συνήθως είναι άνθρωπος πράος, ήρεμος, υπομονετικός, ένας νεοφιλόσοφος της ζωής.
Η θάλασσα δεν του υποκρίνεται ποτέ, δεν λέει ψέμματα, όταν θυμώνει την καταλαβαίνει και με γρήγορο κουπί γυρνά στο φάρο του σπιτιού του, δεν ψαρεύει για να ζήσει, ζει για να βρίσκεται κοντά στην αγαπημένη του ασχολία, για να γεμίζει την ψυχή του στη σχόλη της δουλειάς.
Ο ερασιτέχνης κάπως έτσι νιώθει όταν βρίσκεται κοντά στη θάλασσα, ψαρεύει από χόμπυ, το ψάρεμα είναι μόνο η αφορμή για να ζει κοντά στη φύση αυτός και τα παιδιά του.
΄0μως στη στεριά τα πράγματα αλλάζουν, εκεί νιώθει ζαλισμένος και εγκλωβισμένος να πνίγεται από την υποκρισία και την ματαιοδοξία ορισμένων μέσα από κυκλώνες και τη δίνη μικροσυμφερόντων που εξυπηρετούνται στο όνομα της ερασιτεχνικής αλιείας.
Τλικά, στη στεριά ο ερασιτέχνης θαλασσινός νιώθει άβολα δεν του ταιριάζει το σκληρό έδαφος της εμπορευματοποίησης και του καταναλωτισμού, θέλει θάλασσα μόνο θάλασσα εκεί που βρίσκει ηρεμία αυτός και τα παιδιά του, εκεί που διδάσκεται από την ίδια τη ζωή να σέβεται την θάλασσα, το περιβάλλον και τον ίδιο τον εαυτό του.
postcard_images-from-vernes-books.jpg
Είμαστε ακόμη ερωτευμένοι με αυτό που κάνουμε, αφήστε μας στην ησυχία μας και στραφείτε σε άλλα μονοπάτια για να αναδείξετε τις δικές σας μικρές αρετές, μην μολύνετε άλλο το μυαλό μας, αφήστε μας να ψαρεύουμε με τη σοφία των παππούδων μας,  αυτοί που μας δίδαξαν το γιατί και το πώς.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
Πηγή Παράκτιο ψάρεμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου