Κυριακή 29 Απριλίου 2012

ΠΕΛΑΡΓΟΙ ΣΤΟ ΕΡΑΤΕΙΝΟ







Οι πελαργοί όπως λέγεται έρχονται να ξεκαλοκαιριάσουν. Από τα μέσα Μαρτίου τα πουλιά άρχισαν να καταφθάνουν στα μέρη μας κατά κύματα, αλλά πολλά απ’ αυτά βρήκαν τις φωλιές τους σχεδόν κατεστραμμένες   από τον δύσκολο χειμώνα που προηγήθηκε. Οι αρσενικοί πελαργοί ξεκίνησαν το έργο της επισκευής και σε αυτό το έργο έχουν ως συμμάχους τους ανθρώπους της ΔΕΗ, οι οποίοι με αρκετό κόπο και φέτος συντήρησαν φθαρμένες φωλιές αλλά και τοποθέτησαν νέες σε στύλους ηλεκτροδότησης.
Οι πελαργοί έχουν μια ιδιαίτερη σχέση με τη φωλιά τους, συνήθως γυρνούν στην ίδια φωλιά αν αυτή υπάρχει και δεν έχει καταστραφεί. Και μάλλον η σχέση αυτή έχει να κάνει τόσο με την θέση της φωλιάς αλλά και με την ποσότητα της τροφής που υπάρχει στην περιοχή. 
Ανέκαθεν ο άνθρωπος έδειχνε αγάπη στους πελαργούς, τους οποίους θεωρούσε ωφέλιμα πουλιά επειδή τρέφονταν με έντομα, σαύρες, και προπαντός φίδια. Οι αγρότες δε τους συμπαθούσαν ακόμη περισσότερο γιατί τους ακολουθούσαν στο αυλάκι που άνοιγαν με το άροτρό τους και έτρωγαν τα σκουλήκια και τις προνύμφες που κατέστρεφαν τις καλλιέργειες. Οι πληθυσμοί στην περιοχή μας λόγω της ρυζοκαλλιέργειας τα τελευταία έτη άρχισαν ν' αυξάνονται και ευχή μας είναι κάθε χρόνο και περισσότερα πουλιά στον ευλογημένο τόπο μας.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου